Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на икономическата активност в еврозоната през октомври до 6-месечно дъно

Икономическата активност в еврозоната се забави до 6-месечно дъно на фона на засилващи се проблеми с веригите на доставки и опасения относно коронавирусната пандемия, като индексът на мениджърите по покупките (PMI) достигна се понижи през октомври до 54,3 пункта от 56,2 пункта през декември, показва предварителен доклад на агенцията IHS Markit.

Въпреки че бизнес експанзията през октомври беше най-слабата от април, индексът остава над дългосрочната средна стойност от преди пандемията на ниво от 53,0, което е знак за продължаване на растежа.

Индексът PMI в сферата на услугите се понижи до 54,7 от 56,4 през септември.

В същото време промишленият PMI индекс спадна през октомври до 8-месечно дъно от 58,5 пункта спрямо 58,6 пункта през септември. Производственият PMI индекс пък нарасна през октомври с най-бавни темпове от последните 16 месеца, а този на новите поръчки достигна най-ниско ниво от април насам.

Сроковете за доставки от страна на доставчиците се удължиха до второто след месец май най-високо ниво от две десетилетия насам, като най-лошо представяне отчете секторът на производството на автомобили и на части за тях.

Разходите на входа на предприятията пък се увеличиха с рекордни темпове поради недостиг на суровини и материали. Инфлацията при продажните производствени цени се ускори, тъй като фирмите прехвърлиха по-високи производствени разходи върху техните клиенти, достигайки най-високото ниво от почти две десетилетия.

"Въпреки че за сега общият темп на икономически растеж остава над дългосрочния среден показател, рисковете изглежда са в посока надолу в краткосрочен план, тъй като пандемията продължава да вреди на икономиките и да тласка цените нагоре", посочи главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени