Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 26 до 30 октомври

София става столица на дигиталните изкуства с осмото издание на DA Fest

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 26 до 30 октомври 2021 г. Фестивалът се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab.

Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

„DA Fest е продължение на магистърската програма за дигитални изкуства. За нас е необходим контекст, необходима е среда. За да създадем общност, тя трябва да бъде снабдена с живи примери, с циркулация на световни автори и изкуство. От 2009 г. се опитваме да синхронизираме глобални процеси, които тресат и витализират съвременното изкуство”, отбеляза пред Радио София Венелин Шурелов.

Досега в рамките на фестивала през изложбените зали са минали над 400 автори.

Фестивалната програма и този път събира изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България.

Предвидени са изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.

С участието на над 30 творци от различни държави и дисциплини ще бъдат разкрити различни аспекти от богатия спектър на този род изкуствата - дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, био-технологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Повече за фестивала може да научите от разговора на Ива Дойчинова с доц. Шурелов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР