Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен Световен куклен театрален фестивал във Франция

Снимка: festival-marionnette.com

Световният куклен театрален фестивал в Шарлевил-Мезиер, Франция, отбеляза своя 60-годишен юбилей. Това е най-големият фестивал за куклено изкуство. За десетте дни са представени 414 спектакъла, артистите, участвали от цял свят са 448, като са продадени 45 000 билета. Освен сцените, разположени  на 30 различни точки из целия град, са били организирани 36 професионални срещи и разговори на френски и чуждестранни мениджъри и програматори. 

Представленията със свободен достъп са били 87, и то в сърцето на града на площад "Дюкал", като още 80 е имало на други две „отворени сцени“ на фестивала. Пет безплатни автобуса са извозвали хора с ограничена мобилност, за да гледат спектаклите, раздадени са 100 билета „за солидарност“, което е с 300 процента увеличение, сравнено с предишния фестивал през 2019. Всичко това е осъществено  с помощта на 530 души доброволци и домакини на фестивала. 

Благодарение на добре свършената предварителна работа и подкрепата на партньорите на събитието, взетите мерки, свързани с кризата Covid-19 – контрол на здравния пропуск на входа на 30 театрални пространства, ангажирани от фестивала, носенето на маската на закрито и пр., Световният куклен театрален фестивал е преминал без никакви инциденти. 

Повече за 21-вото издание отвъд цифрите можете да научите от разговора с Михаил Байков, главен редактор на сп. „КуклАрт“, единствен участник от българска страна в събитието. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна