Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разтоварването на „Вера Су“ върви трудно, прехвърлени са над 1000 кубика тор

| обновено на 23.10.21 в 18:34
Разтоварването на заседналия кораб „Вера Су“, 23 октомври 2021 г.
Снимка: Румен Сарандев

Акцията по претоварването на заседналия край Камен бряг кораб върви по график и според предварително изготвения план. Над 1000 кубически метра от азотния тор вече е разтоварен, в него е примесена и вода. След олекотяването на кораба беше открита още една пробойна. По план операцията трябва да продължи 40 часа. Целият необходим технически ресурс е осигурен и е на място.

Разтоварването върви трудно, тъй като до момента е имало информация какво е състоянието на кораба отвън подводно, но вътре се появяват изненади, заяви директорът на „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов.

„Всичко е много трудно в момента, корабът е тесен, имаме и конструктори на борда, 14 човека са“, каза той. Заради опънатото оборудване пътеката, по която се върви е 50 сантиметра.

„Играем баржа за баржа, напасваме системата, всеки казва какво е забелязал по време на неговите задължения как да оптимизираме. Трудно е, ще работим, докато се развали времето“, посочи капитан Венцислав Иванов.

Товарът през по-голямата част от деня се изпомпва на самоходен шалан с вместимост от 650 тона. Капитан Иванов не се ангажира с прогнозни срокове за края на операцията, но увери, че работата няма да спира, докато времето позволява.

„Програма минимум – разтоварване на товара, за да избегнем екокатастрофа. План максимум – да преместим кораба от мястото, където се намира в момента.“

От Министерството на околната среда и водите отчитат двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели от двата пункта за пробонабиране в района на кораба.

Разтоварването на заседналия кораб „Вера Су“, 23 октомври 2021 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна