Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19

При пациентите с Covid-19 и диабет има много тежки последици

Снимка: Ани Петрова

"Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, тъй  като високата кръвна захар е причина най-често за усложненията при тях, за нарушението в тяхното ежедневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развитие на различни инфекции, включително и Covid-инфекции. Тук е от изключително важно значение кръвната захар да е нормална. Защо боледуват по-тежко и по-често попадат в интензивните отделения при коронавирусна инфекция - причините са много и многообразни, защото нашите пациенти с диабет са предимно възрастни, с усложнения на диабета или придружаващи други заболявания. Диабетът е заболяване, което засяга основно сърдечно-съдовата система и затова честотата на инфарктите, инсултите и периферната съдова болест е по-голяма при тези болни, още повече при тези, които имат висока кръвна захар“, каза БНР доц. Лъчезар Лозанов, ендокринолог, началник на Клиниката по вътрешни болести в болница „Токуда“ в София.

Повишената кръвна захар води до намалена имунна защита.

"По редица сложни механизми тя има негативен ефект върху клетъчния имунитет -  намалено образуване на интерферон, което е основната първоначална защита на организма срещу инфекциите, включително и Covid-инфекциите, а също така и върху Бета- клетъчния имунитет и намалено образуване на антитела. Още една причина е, че диабетът в 80% е свързан със съпътстващо затлъстяване", допълни за „Хоризонт" д-р Лозанов.

По думите му всички проучвания, които са направени досега в продължение на последните две години показват, че при диабетиците няма никакъв риск от странични ефекти от ваксините.

"Същевременно ние виждаме, че при пациенти, които са с Covid-19 и диабет има много тежки последици, тези пациенти боледуват по-тежко. Аз съветвам всички пациенти, които са в рисковите групи, включително и диабетици в това число да бъдат ваксинирани навреме за коронавурис. Диабетиците би трябвало да бъдат ваксиниран всяка година и за сезонния грип“, подчерта лекарят.

БНР излъчва специална рубрика завируса Covid- 19 и ваксините


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна