Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Константин Стаменов: Може да има изкривявания в технологията на изплащане на компенсацията за тока

Според него КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението

Снимка: БГНЕС

"Държавата реагира сравнително бързо, но съм далече от мисълта, че компенсацията е достатъчна. Все пак е по-добре от нищо. Не знаем дали през ноември ще са полезни тези 110 лева. Нас ни притеснява технологията на изплащане заради недобросъвестни участници на пазара и може да се получат изкривявания. Механизмът за изплащане на тези 110 лева трябва да е максимално бързо работещ. Може да бъдат измислени фирми, които не съществуват или са със скрити собственици, които ще изчезнат, след като получат помощта". 

Това коментира пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. И посочи, че до компенсацията трябва да имат достъп около 630 000 фирми

110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар.  

По думите на Стаменов КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението:

"В момента парите, които се изкарват в икономиката, се изсмукват в енергетиката. За щастие, това се случва в рамките на България. Има механизми и без наличие на парламент да се предприемат мерки и да бъде възстановен балансът, за да се омекоти удара, който ще дойде при битовите потребители". 

В предаването "Неделя 150" Константин Стаменов допълни: 

"През последните 20 години виждаме, че при масовите субсидии към възобновяемите източници има почти нулеви инвестиции към т.нар. базови мощности - газова или ядрена централа, например. Ако се строи каквато и да е мощност, тя трябва да се строи на пазарен принцип без никакви субсидии. Тази криза в момента показва това". 

Интервюто с Константин Стаменов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР