Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 присъди годишно по-малко, ако продължи блокадата на назначенията във ВСС в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд в Испания ще издава около 1000 присъди годишно по-малко и решаването на жалбите ще бъде забавено, ако се запази блокадата на назначенията във Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от доклад на Върховния съд, чието съдържание се появи в медиите. В него се посочва, че нормалното функциониране на съда е „сериозно нарушено“ заради невъзможността на съвета да „запълни свободните работни места“.

11 от общо 79 от най-важните съдийски постове в момента са незаети, което прави 14 % по-малко от предвидените в закона. Ако блокадата на назначенията продължи, през октомври следващата година те вече ще бъдат 20%, тъй като предстои пенсионирането на още 5 съдии. Препоръката в доклада е политическите сили да се споразумеят незабавно за назначенията във Висшия съдебен съвет, за да не се стигне до „разпад на най-висшия съдебен орган в страната“.

Повече от 1000 дни вече не може да се поднови съставът на Висшия съдебен съвет, тъй като управляващата Испанска социалистическа работническа партия не може да се договори с опозиционната Народна партия относно кандидатурите и начина, по който да бъдат избирани. В четвъртък те се споразумяха за подновяването на състава на Конституционния съд, Сметната палата, омбудсмана и Агенцията за защита на данните, но отново не постигнаха съгласие за Висшия съдебен съвет, чиито петгодишен мандат изтече през декември 2018 година.

„Късната справедливост не е истинска справедливост, защото може да подкопае ефективната съдебна защита“, се казва още в доклада на съдиите и се призовава да се сложи край на тази „демократична аномалия“, белязана от „политически гняв“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени