Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква рязко забавяне на германския икономически растеж към края на 2021 г.

Снимка: bundesbank.de

Германският икономически растеж вероятно ще се забави рязко през четвъртото тримесечие на годината, тъй като индустрията продължава да страда от недостиг на доставки и от намалява търсенето на услуги, се казва в редовен месечен доклад на Бундесбанк, публикуван в понеделник.

Най-голямата европейска икономика отбеляза подем през лятото, но неочакваните затруднения във веригите на доставки вредят на огромния й сектор за производство на автомобили, докато по-високите енергийни разходи и постоянните опасения относно коронавирусната пандемия могат да засегнат потребителските нагласи, твърдят икономисти.

"Икономическият растеж вероятно ще се забави значително през текущото тримесечие“, посочи Бундесбанк, като добави, че ръстът за цялата година вероятно ще бъде "значително" под юнската прогноза от 3,7%.

"Силният импулс в сектора на услугите вероятно ще намалее значително“, посочиха от немската централна банка, добавяйки, че производственият сектор вероятно ще продължи да страда от проблеми с доставките.

По-рано в понеделник институтът Ifo отчете спад на бизнес нагласите през октомври за четвърти пореден месец, тъй като проблемите с веригите на доставки продължават да ограничават промишленото производство.

Автомобилният сектор е особено силно засегнат от недостига на полупроводникова техника, проблем, който според икономистите може да продължи и през следващата година, като се отрази на икономическия растеж за месеци напред.

Проблемите обаче се дължат изцяло на доставките, тъй като индустриалните поръчки остават солидни, което води до "изключително висока" разлика между търсенето и производството, добави Бундесбанк.

Има вероятност да пострада и сферата на услугите, тъй като някои мерки, свързани с пандемията, ще останат в сила, особено след като процентът на заразяване с коронавирус продължава да се покачва към нивата, които в миналото бяха причина за въвеждане на противоепидемични ограничения.

Бундесбанк добави, че тези проблеми с доставките, заедно с по-високите енергийни цени и отмяната на намаляването на данъка върху добавената стойност (ДДС) ще продължат да повишават потребителските цени.

Според централната банка цените на енергията са се повишили "умерено" поради по-високата цена на суровия петрол, но "значително по-високите спот пазарни цени на природния газ вероятно ще се отразят на потребителските цени след края на годината".

"Като цяло темпът на инфлация вероятно ще продължи да се покачва за момента, преди постепенно да спадне през следващата година“, се казва още в доклада.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени