Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на германските бизнес нагласи през октомври за четвърти пореден месец

През октомври германските бизнес нагласи се влошиха за четвърти пореден месец, тъй като продължаващите проблеми с веригите на доставки и растящите цени се отразяват негативно на промишлеността и потреблението.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през октомври до 6-месечно дъно от 97,7 пункта спрямо 98,8 пункта през септември, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение към 97,9 пункта.

Според института Ifo бизнес очакванията се характеризират все повече със скептицизъм. Компаниите също така са по-малко позитивни относно настоящата ситуация.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, спадна през октомври с 0,3 пункта до 100,1 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши още по-рязко, намалявайки с 1,9 пункта до 95,4 пункта.

"Проблемите с доставките причиняват главоболия на бизнеса“, посочи президентът на института Ifo Клеменс Фюст, добавяйки, че намалява използваемия производствен капацитет. "Пясъкът" в колелото на германската икономика пречи на възстановяването", допълни той.

Графики на Ifo индексите на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания


Проблемите с доставките изглежда като основен проблем за компаниите, тъй като това води до намаляване на използвания производствен капаците в индустрията. В производствения сектор индексът на бизнес климата отново падна, което означава, че компаниите са малко по-малко доволни от сегашното си бизнес развитие. В резултат на нарушенията при веригите на доставки, използванията производствен капацитет спадна с 2,1 процентни пункта до 84,7%, отбеляза Клеменс Фюст.
Продължава да се влошават и бизнес очакванията за следващите месеци, като и тук компаниите са много по-малко оптимистично настроени за следващите месеци. Въпреки това те оценяват текущото си положение малко по-добре.

В търговията пък Ifo индексът отбеляза значителен спад през октомври. Търговците са забележимо по-малко доволни от текущия си бизнес, като при тях продължава да расте и песимизмът за следващите месеци. И тук проблемите е доставките влияят на настроението.

В строителния бранш Ifo бизнес климатът обаче отново се подобри. Компаниите оценяват текущото си положение малко по-добре, като и индексът на очакванията в бъдеще се повиши за шести пореден месец.

Индексът на бизнес климата на Ifo е най-важният водещ индикатор за икономическото развитие в Германия. Базира се на около 9 000 месечни отчета от компании в производствената, сервизната, търговската и строителната индустрия. Компаниите предоставят оценки за текущата си бизнес ситуация и за бизнес очакванията си за следващите шест месеца.

Очаква се правителството да намали в сряда прогнозата си за икономически растеж през тази година, след като през миналата седмица водещите немски икономически институти намалиха общата си прогноза до растеж на БВП през 2,4% вместо с 3,7%, докато за 2022 г. институтите прогнозираха икономически ръст от 4,8 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!