Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват родителските нагласи за бързи Covid тестове на учениците в София

Снимка: БГНЕС
Директори на училища в София започнаха да проучват родителските нагласи относно предстоящото доброволно тестване на ученици с щадящи тестове тип "близалка" два пъти седмично, анонсирано от министрите на здравеопазването и на образованието по-рано днес.

Анкетите се разпространяват до родителите през класните ръководители, а резултатите от допитванията се очаква да станат ясни до дни.

В най-голямото училище в страната, в което учат близо 2400 ученици - 18-о "Уилям Гладстон" в София очакванията са над 60 на 100 от родителите да приемат тестовете.

"Ние направихме такова допитване до всички родители към 15-ти, 16-ти септември. Картината, която тогава получихме е, че малко над 60% са съгласни да подложат децата си на тестване, но само и единствено, ако са щадящи тестовете. Сега подготвяме новата анкета и очакваме процентът да бъде по-висок", каза директорът Величка Стойчева.

Директорът не смята, че въвеждането на тестовете ще създаде проблеми в училището.

Ако се стигне до въвеждането на тестовете, те ще бъдат правени в началото на първия  учебен час от съответния учител, за да може процесът да бъде едновременен за всички ученици предвид големия им брой.

Резултатите от тестовете ще стават ясни до 20 минути.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна