Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малката маркиза", изповед от първо лице

стопкадър от документалната лента за Фани Попова - Мутафова

Детството и Народният съд. Тези етапи от живота на Фани Петрова - Мутафова са включени като акцент във филма за писателката със заглавие "Малката маркиза". В главната роля е Ирина Митева. Разказвачът в лентата е Васил Бинев. 

"Търсили сме да изградим филма с интересни игрални епизоди, въпреки че е документален. Филмът подхожда абсолютно открито към Фани Попова - Мутафова без предразсъдъци, без идеологически окраски. Подходът е към човек, който има страшна любов към народа си, към страната си, който има мнение по тези въпроси. Саморазголването на личността на Фани става чрез нейните собствени думи. Положен е доста труд за издирването на нейни цитати. Филмът се превръща в една изповед от първо лице", каза в предаването "Нещо повече" продуцентът Павлина Желева. 

"Малката маркиза" е част от програмата на кино-литературния фестивал Cinelibri, който се провежда в София до края на месеца. 

Фани Попова - Мутафова е считана за най-продаваната авторка на български исторически романи на всички времена. Тя е наречена "Малката маркиза" от съпруга ѝ - литературният критик Чавдар Мутафов. Фани Попова - Мутафова е феномен за времето си, тя е само на 28 години, когато излиза "Солунският чудотворец", първата част от тетралогията за Второто българско царство, за рода Асеневци: "Солунският чудотворец", "Дъщерята на Калояна", "Йоан Асен II", "Последният Асеневец" ("Боянският майстор"). Когато се появява на литературната сцена, вестниците пишат: "Вазов е достигнат". Автор е на над 35 книги, 26 от които са на историческа тематика. 

Интервюто с Павлина Желева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!