Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън благодари на патриарх Вартоломей за ролята му в борбата с климатичните промени

Вартоломей I пристига, за да направи изявление пред медиите след среща с президента на Съединените щати Джо Байдън в Белия дом във Вашингтон, 25 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей, който беше изписан от болница във Вашингтон, където беше приет в началото на 12-дневното си посещение в САЩ, се срещна в понеделник следобед с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и по-късно през деня - с президента Джо Байдън в Белия дом, съобщи "Greek City Times", цитиран от БГНЕС.

По време на срещата в Държавния департамент Блинкън е благодарил на Вартоломей за водещата му роля в областта на изменението на климата и за глобалния "фокус", който е поставил на този въпрос, особено в момент, когато световните лидери се подготвят за конференцията на ООН за климата в Шотландия.

Посещението в САЩ на 81-годишния Вартоломей включва срещи, свързани с разнообразни теми - от предстоящото преструктуриране на Американската гръцка православна архиепископия до статута на църквата в родната му Турция. Програмата му за понеделник включваше и посещение в посолството на Турция във Вашингтон.

Днес Вартоломей ще произнесе реч чрез видеоконферентна връзка за Музея на Библията във Вашингтон, според последния график, публикуван от архиепископията. По-ранна версия на програмата му включваше лично посещение.

Вечерта е планирано той да присъства на вечеря в университета Джорджтаун, организирана от неговия декан Джон Деджоя и кардинал Уилтън Грегъри, римокатолически архиепископ на Вашингтон, окръг Колумбия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна