Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще станат ясни резултатите от анкета с родители за Covid тестове в училище

Мария Гайдарова: Амбицията е до началото на ноември да има тестове за учениците

В София 1,4% ученици и 2,83% от учителите са под карантина в момента

Мария Гайдарова
Снимка: Пресцентър на МОН

"Амбицията е до началото на ноември да имаме тестове за учениците. Имаме една седмица, за да направим съответната организация и подготовка, така че при наличие на тестове да можем да върнем учениците от 1-ви до 4-ти клас в присъствено обучение". Това заяви пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието. 

Тя уточни, че МЗ е отговорно за обявяването на обществената поръчка и за доставката на тестовете през РЗИ:

"Тестването на учениците е добра и действаща европейска практика, вярвам, че учителите и родителите заедно могат да създадат нужната организация за връщането на децата в училище".

Заместник-министър Гайдарова подчерта, че само с въвеждането на Covid тестове може да се осигури безопасна среда в училищата.

"До няколко часа ще имаме финалните резултати от допитване до всички директори на училища за готовността им да възстановят присъственото обучение при новите условия", съобщи тя. 

Мария Гайдарова беше категорична, че става дума за неинвазивни антигенни тестове, които Министерството на здравеопазването трябва да осигури, които да се използват без участие на медицинско лица

МОН подготвя информационна кампания за конкретните антигенни тестове, които ще се използват.

"Два пъти седмично ще се правят първия час тези тестове. Родителите няма да чакат на входа, децата нито ще бъдат на студено, нито ще чакат на опашки - тестовете ще се правят в класната стая".

Почти 5 пъти има увеличение на броя на карантинирани ученици в страната от началото на учебната година. В София 1,4% ученици и 2,83% от учителите са под карантина към днешна дата.

Интервюто на Даниела Големинова с Мария Гайдарова и анкета на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени