Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциации на заведенията, търговци и хотелиери на протест срещу Covid сертификата на 28 октомври

| обновено на 26.10.21 в 14:55
Кадър от протест срещу сертификата в София
Снимка: Ани Петрова

Асоциации на заведенията, туристическия бранш и ритейл центровете организират национален протест в четвъртък - 28 октомври.

Те се обявяват срещу Covid мерки на служебното правителство и конкретно въвеждането на "зеления" сертификат, като го определят за дискриминационен.

Председателят на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов настоява за пълен локдаун и финансови конпенсации: 

"Просто ситуацията е изключително тежка. Никога не е било това нещо, защото хем не се затварят, хем не дават алтернатива какво да правим с персонала. По-добре да влезем в пълен локдаун, обаче те не искат да го направят, защото трябва да дават пари! Те искат хем да не дават пари, хем да сме затворени. Ама, ние умираме така!! За нас е най-добре да затворим, защото как да работиш, като тия 20%! За къде по-напред да отиват тиези 20%? В ресторанта ли, в кафенето ли, във фитнеса ли, в мола ли".

След призиви на представители на ресторантьорския и туристическия бранш за издаване на сертификат за преболедуване при наличието на антитела от Министерството на здравеопазването съобщиха, че резултатите от такова изследване не са достатъчни. От министерството се позоваха на становище на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, че положителен резултат от изследване за антитела не може да изключи протичаща инфекция и не дава информация за момента на заразяване. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени