Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК проверява доставчиците на газ за Европа за антиконкурентно поведение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отдел "Конкуренция" на Европейската комисия е започнал да събира доказателства за пазарното поведение на основните доставчици на газ на европейския пазар. Целта е да открият евентуални доказателства за антиконкуретно поведение", заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симпсън по време на съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика" в Люксембург, посветен на високите енергийни цени в ЕС.

Министрите на страните-членки не постигнаха конкретни споразумения по въпроса поради липса на единно становище.

Министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец, чиято страна в момента председателства ЕС, заяви, че според повечето министри, краткосрочните мерки за омекотяване на ценовия удар трябва да бъдат взети на национално ниво.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симпсън подчерта:

"Поискахме Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия да даде оценка на базата на доказателства за функционирането на пазара на електричество. Срещнах се с нейния директор Кристиян Зинглерсен вчера, за да обсъдим тази задача. Поисках първоначалните данни да ни бъдат предоставени още в средата на ноември, а на 22-ри същия месец - цялостното проучване. Тогава агенцията трябва да предложи на Комисията и препоръки, които тя да обмисли."

Като решение на проблема еврокомисар Сипмсън изтъкна за пореден път възобновяемите източници и съобщи, че за първи път миналата година те са произвели повече ток от изкопаемите горива в ЕС.

Дискусиите по въпроса ще продължат 6 седмици. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна