Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Маринова: Боряна Калейн трябва да се прости със страховете си, ако го направи я виждам в тройката

„Боряна Калейн трябва да се прости със страховете си. Тя е готова за това. Ако го направи я виждам в тройката. Ако трепне, тогава ще отвори вратата за италианки, украинки и т.н. А на Татяна Воложанина пожелавам добър старт при нейния дебют на световно първенство“, така легендата на спортната ни журналистика Вера Маринова коментира предстоящото участие на Боряна Калейн и на Татяна Вологанина на световното първенство, което започва тази нощ в Япония.

„Искам да погледнем малко по напред, с надеждата, че това световно първенство ще сложи точката на тази цифровизирана художествена гимнастика. Това се отнася най-вече за ансамблите. Там вече не може да се види никаква композиция, никаква идея, никаква художественост. Специалистите ни убеждават и твърдят, че оттук нататък ще има промяна. Дано…защото това хаотично хвърляне, хващане, мятане и премятане не се нрави никому, а тази трудност е непосилна за състезателките, за треньорките, за всички, които са въвлечени в този процес“

За предстоящият конгрес на Международната федерация и за кандидатурата на Невяна Влавинова за място в Комисията на атлетите:

„Мария Петрова би трябвало да бъде най-сигурната кандидатка за член на Техническия комитет. От там нататък нещата остават в ръцете на картоиграчите – как ще пресметнат присъствието на различните страни в различните ръководни органи на Международната федерация.

Много, много ми се иска шанс да има и Невяна. Тя е млада, все още много свежа, след преустановяване на състезателната си дейност. Знае за какво става дума. Във всички случаи може да защитава правата, свободите и всичко, което се отнася до състезателите. Пожелаваме й попътен вятър. Мисля, конкуренцията за това място е много голяма и се надявам и този път добрите ангели да бъдат със нас.


По отношение на президентският пост – Много, много ми е трудно да предскажа дали ще има смяна на властта. Това са непредсказуеми игри. И двамата президенти имат много положителни страни. Европейците ще предпочетат кандидатурата на Фарид Галибов, защото той натрупа много опит като президент на Европейската гимнастика. Моринари Ватанабе пое кормилото в един изключително труден период за световната гимнастика. Привнесе много нови моменти в нейното развитие. Мисля, че Фарид има много добри шансове, но Моринари няма да се даде без бой“


За олимпийската титла на ансамбъла:

„Прогнозата, че олимпийското състезание ще бъде кръв, пот и сълзи се сбъдна. Не за нас, но за други си беше точно така. За нашите момичета няма какво повече а се добави. Всички суперлативи и определения вече са използвани. Това беше една своеобразна революция. Направиха я с хладен ум и много, много, ама наистина много задълбочена подготовка. Това беше един показен урок за цялата ни нация – как се правят нещата“

За реакцията на Русия:

„Тук няма какво да добавя. В българската художествена гимнастика сме гълтали много горчиви хапове. Не виждам, защо най-големите ни съпернички да не могат да го направят поне веднъж. Никой не е абониран за олимпийските, световните и европейските титли. А това, че отрекоха класата на българките, класата на този невероятен български ансамбъл, извинете подлежи на съмнение. Не знам дали има българин, а и специалист по света, който да се съгласи с това мнение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна