Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Асен Дудов: Европейският антираков план е шанс, който България не трябва да изпуска

Проф. Асен Дудов
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Обществени консултации за изготвянето на Национален антираков план 2021 – 2030 г. събират лекари, експерти от здравния сектор и европейските институции, за да обсъдят ангажиментите на страната ни за профилактика, лечение и последващи грижи, свързани с диагнозата рак. 

Напоследък може да се отчете, че все по-навреме пациентите се обръщат към профилактиката на онкологичните заболявания, полагат необходимите усилия дори и да няма национален раков скрининг. Особено активни в това отношение са жените, заяви пред Радио София проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД).

За съжаление Covid пандемията предизвика страх и отдръпване на пациентите и доведе но натрупване на случаи с напреднало заболяване.

Проф. Дудов припомни, че Европейският антираков план е инициатива, започната от Манфред Вебер, а структурираният план беше представен на 4 февруари 2021 г. от Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Обезпечени с финансови средства 4-те основни стълба на плана: профилактиката, ранната диагностика и лечение, цифровизация на процесите и не на последно място - подобряване качеството на живот на пациентите.

Европейският план предвижда изравняване на възможностите и това е особено важно за България, която е в неравностойно положение за диагностика, лечение и скрининг на онко болестите, подчерта проф. Дудов.

Част от сроковете за включване са до края на годината.

Реалистично е да се случи, не разчитаме на институциите, допълни председателят на БОНД.

„Всеки пациент, които провежда химиотерапия, прицелно или имуноонкологично лечение, би могъл да се ваксинира срещу Covid-19 поне два дни преди вливане на лекарство, или два дни след това. Пациент на лъчева терапия може да се ваксинира дори по време на терапията“, обясни специалистът.

Болни, на които предстои хирургична операция, могат да се ваксинират седмица по-рано или две седмици след интервенцията. Желателно е все пак да се извърши консултация с лекуващия онколог.

С проф. Дудов разговаря Катя Василева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени