Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Успешен старт на пазарното ни обединение с Румъния в сегмента "Ден напред" на енергийната борса

Регионът ни вече е напълно интегриран към пазар "Ден напред" в рамките на ЕС

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) започна днес успешно работа в условията на пазарно обединение на границата с Румъния като част от единния европейски пазар "Ден напред", с първи ден на доставка 28 октомври 2021 г., съобщават от енергийната ни борса.

Успешното обединение е резултат от тясното сътрудничество между българските и румънските борсови оператори и електроенергийни системни оператори, както и енергийните регулаторни органи на двете страни.

Чрез включването на българо-румънската граница регионът на Югоизточна Европа (ЮИЕ) вече е напълно интегриран към пазар "Ден напред" в рамките на Европейския съюз.

На пазара "Ден напред" днес за първи път бе имплицитно разпределен трансграничен капацитет между Румъния и България чрез алгоритъма Euphemia. Реализираното пазарно обединение позволява едновременно изчисляване на цени на електроенергията и трансгранични потоци в Европа.

Ефективното използване на  енергийната система и трансграничните интерконектори в резултат на по-голяма координация между пазарите на енергия добавя стойност в полза на всички пазарни участници, посочват от БНЕБ.

Интегрирането на границата между пазарните зони на България и Румъния към единния пазар "Ден напред" е поредно действие в изпълнение на европейския целеви модел. Освен междусистемния електропровод между Гърция и Италия, пазарите "Ден напред" в Гърция и България вече са свързани с европейския пазар и на север чрез българо-румънската граница.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР