Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Той продължава да бъде политик фантом. Това е бизнесмен – паразит"

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

"Прилича на ловеца на трюфели, който много отдавна не иска малката наградка, а да ги яде"

| Интервю
Николай Стайков
Снимка: Добрина Карамболова

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза, привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски.

Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния фонд.

Летящо килимче можем да наречем електронната регистрация на ДПС, заяви той.

Има разследвания – Делян Пеевски и влиянието му в медиите е история поне на 15 години. Влиянието му в съдебната система започна от 2007-2008 г., напомни Стайков.

Изгражда се публичен образ на Делян Пеевски на бизнесмен и политик, но той не е нито бизнесмен, нито политик. Той няма нито един бизнес, който публично да се асоциира с него. Това е бизнесмен – паразит, изтъкна Николай Стайков.

Неговото име се спряга там, където има държавно участие или силни регулации. Няма да видите пазарен бизнес, защото това не е неговата сила, допълни Стайков.

"Той продължава да бъде политик фантом. Излиза, изпява нещо като подкаст. ТикТок. Политикът участва в публична дискусия, която не е ТикТок, застанал застрашително над журналистите. Накараха ни да приемем за нормално да има председател на партия, който не е дал нито едно интервю."

Като обясни как се събират трюфели с куче, притежаващо много специални умения – "само определени породи стават и трябва да бъдат тренирани да ги намират", защото са много скъп деликатес, в предаването "Политически НЕкоректно". Николай Стайков коментира:

"Когато обученото куче намери трюфела, след това неговият стопанин трябва веднага да му го извади от устата и да му даде малка наградка. В политиката трюфелите са публичният ресурс. Той отново зависи от нечий подпис. Разпределя се от чиновници, избрани от политици. За да достигнеш до този трюфел, трябва да имаш познания и определени умения. (…) Ситуацията в момента прилича на ловеца на трюфели, който много отдавна не иска малката наградка, а да ги яде. Много отдавна видяхме неговата трансформация."

По думите му, не знаем през годините "кой е бил събирачът на трюфелите", които виреят само в политическа почва:

"На кого е правил услуги, кои са били съдружниците в събирането на политически трюфели".

Част от уменията на Делян Пеевски е да намира човешки, институционални и организационни слабости, смята журналистът, който даде пример с последното редовно управление.

"Той се самонамести като говорител на тази сглобка по начин, по който му беше позволено да направи. Видяхме резултата – ПП-ДБ загуби половината си гласове."

Някой се опитва да изкара в момента, че мрежите на влияние на Еврото и Нотариуса са архив, но компроматите не са измислица, те в момента са в някой друг, категоричен е Николай Стайков.

"Мрежата на влияние е жива и някой друг управлява в момента. Изкуството на биенето с компромати е много сходно с това, което става в ДПС. Изключително внимателна е битката е между двете крила. Ако някой настъпва, настъпва стъпка по стъпка."

Стайков определи още като "индикатор за пране на пари един политик да живее 20 години в чужд имот":

"Това е доказателство, че нямаме служби, защото политиците избират шефовете на службите и определят директно тяхното поведение и зоните, в които не се пипа."

Журналистът подчерта, че е налице "избирателно правосъдие" и даде пример с ББР – "извадена буквално от склада" с възобновено разследване "заради връзката с Доган".

"Очаквам да видя поредното нещо, което прилича не на правосъдие, а на престъпление срещу правосъдието, маскирано като правосъдие."

Някой ден може да дойде и денят на Пеевски, обобщи журналистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна