Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топалов: Необходимо е да се осигурят алтернативни енергийни източници след спиране на ТЕЦ

ТЕЦ "Марица-изток" 2
Снимка: Таня Балабанова

"Това, което в момента се случи, че министрите не могат да се разберат е нещо нормално, тъй като енергийните системи са различни на различните държави и затова няма как Полша и България, които са вързани с въглища, не можем да се вместим в тези срокове, тъй като това ще доведе до невъзможността да се подсигури електроенергията. Без електроенергия няма нищо. Следователно ние трябва първо да подсигурим как и откъде ще дойде тази енергия и започват различните версии - дали трябва да са атомни централи, дали трябва да са водороди, възобновяеми енергийни източници - никой няма точна и ясна представа как трябва да бъде направено", каза за БНР Владимир Топалов председател на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа" във връзка с плановете за закриване на Топлоелектрическите централи, които работят с въглища.

"Нека сравним спрямо 1990 година България с колко е намалила въглеродните емисии, с колко ги е намалила Германия и ако ние сме в пъти повече от тях, то е редно и те да направят същите ходове. Някой ни извива ръцете, понеже сме по-малка страна как да затворим работните си места. Ние нямаме друга алтернатива".


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР