Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галина Захарова остава единствена номинация за шеф на ВКС

| обновено на 28.10.21 в 18:30
Съдия Галина Захарова
Снимка: БГНЕС, архив

Издигнатата от върховните съдии съдия Галина Захарова остава единственият кандидат за председател на Върховния касационен съд.

На последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което можеха да се внасят номинации, стана ясно, че представителите на Съдийската колегия няма да се възползват от тази възможност.

Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени, но не се е намерил кандидат, който да се изправи срещу Захарова, която получи пълната подкрепа на Пленума на ВКС.

Миналия четвъртък правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има право да номинира, обяви, че няма да се възползва от него.

„Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт. Тази кандидатура заслужва подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква собствена инициатива, след като ВКС като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага“.

Според Стоилов процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.

Проблем ли е, че тя остава без конкуренция?

Еко какво коментира представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев:

„По принцип е добре да има конкурентност, защото стимулира участниците да покажат повече своите качества, своите професионални възможности, но то зависи от тези, които желаят да бъдат издигнати“.

Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими минимум 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, който в момента е с непопълнен състав.

На репортерски въпрос дали е възможно да няма избор, Магдалинчев отговори:

„Възможно е и да има, и да няма избор. Въпросът е колко ще бъде убедителен кандидатът, когато бъде изслушан от Пленума на Висшия съдебен съвет“.

Галина Захарова е  съдия от кариерата. През 2011 година с колегата си Капка Костова подаде оставка от Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Четири години по-късно излезе с тога пред Съдебната палата в София след провала на конституционните промени, свързани със съдебната система.

Захарова беше избрана от колегите си във ВКС заради професионализма, почтеността, характера и позициите си в защита на съдийската независимост. И защото, според върховните съдии, е време жена да оглави върховната съдебна инстанция.

Кандидатурата на Галина Захарова ще бъде гласувана на 14 януари догодина.

Мандатът на настоящия председател изтича на 10 януари.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.