Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валя Гигова: Кирил Петков не е бил министър

Тази ситуация ще е изпитание за всички намесени, смята адвокат Гигова

Адвокат Валя Гигова
Снимка: БГНЕС

"Решението на КС означава точно това - че за периода от май до септември, независимо, че е упражнявал тази държавна функция, Кирил Петков не е е бил икономически министър", коментира пред БНР адвокат Валя Гигова.

"Решението на КС е факт и няма смисъл да го коментираме.

Какви ще са правните последици от решение на КС за актовете на Кирил Петков като икономически министър, съдът не е дал отговор. За мен е трябвало да даде. Защото се намираме в сложна ситуация.

КС казва само за преките правни последици, а именно за противоконституционността на самия Указ, от който пък правната последица, че никога не е бил министър, настъпва по силата на конституционното решение.

А всички останали въпроси, които произтичат от това, се решават от съдилищата на база на съответните закони. Става дума за нормативните му актове - нормативни и ненормативни, индивидуални, общи, но той прави и гражданско-правни изявления.

Правната система изрично урежда всички административни актове на министъра като нищожни, ако са издадени от некомпетентен орган. Тази нищожност обаче трябва да бъде прогласена по съдебен ред. Тоест ще отнеме време за евентуално атакуване на министъра. Няма досега подобна практика и такъв случай като този на Кирил Петков.

"Тази ситуация ще е изпитание за всички намесени в този случай", заяви още в "Преди всички" адвокат Гигова.

За освободените шефове на ББР и на Консолидационната компания Гигова заяви, че там той не е издал индивидуални административни актове, а е упражнявал правата на държавата, като едноличен собственик на капитала в тези дружества:

"Моето становище е, че при една такава криза на държавността ще трябва да се вземе решение от сегашния министър да препотвърди решенията на Кирил Петков", смята адвокат Гигова.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР