Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанаска Бялкова: Ако трябва да си калкулираме разходите, сега килограм домати трябва да ви струва 5-6 лв

Снимка: архив

Производителите на оранжерийна продукция предупреждават, че пазарът може да остане без български зеленчуци през зимата и това ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици.

От браншовата асоциация настояват за спешна среща с премиера и предупреждават за масови протестни действия.

"Положението ни е плачевно. Три пъти са скочили цените на тока, газта, торовете. По-разумното е да затворим оранжериите и да не работим.
Ние обаче даваме хляб за 300 хиляди човека в България и си представете какво ще стане...", каза пред БНР Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

"Масово - над 90 на сто от оранжерийните производители може да се откажат да работят. Особено тези, които се отопляват на газ и тези, които не са се снабдили с пелети, няма смисъл да се работи, защото ние ще загубим още повече", разясни Бялкова.

"Ако трябва да си калкулираме разходите сега  5-6 лв. ще ви струва за килограм домати, краставици или чушки. Изходът е да ядете вносни зеленчуци.

Като браншова асоциация досега никой не ни е канил да участваме в тематичните работни групи за мерките за подпомагане през следващия програмен период. Парите си ги разпределят помежду си, другите производители.

На среща при премиера, ако има такава, ще настояваме да направят и нашите субсидии като в цяла Европа, защото ние вземаме най-малката субсидияда ни махнат акциза на горивата, защото зърнопроизводителите не плащат. От мярката за подпомагаме на част от акциза на горивата се подпомагат само големите производители на зърно и животни. Пробвали сме се много пъти да свалим акциза на газта, но не става", поясни още с тревога Бялкова.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна