Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янка Такева: Беше грешка затварянето на училищата за децата до 4-ти клас

Учителите са за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4-ти клас вкъщи от техните родители

Янка Такева
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система". Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4 клас в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от този тест:

"При големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват". 

По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им:

"Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това".

Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са готови да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни часове:

"Членовете на СБУ около 40% сме ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19". 

Такева изказа умерен оптимизъм за успех на въвеждането на системата на бързите тестове в училищата.

Интервюто на Даниела Големинова с Янка Такева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.   

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР