Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има логистични проблеми при набирането на членове на СИК извън страната

Димитър Иванов: Няма платформа за общуване между ЦИК и изборните доброволци по света

Видеозаписите на заседанията на ЦИК не са достъпни в чужбина

Димитър Иванов
Снимка: архив

"От една седмица видеозаписите на заседанията на ЦИК не са достъпни в чужбина, достъпът беше забранен, т.е. ние не можем да следим какво се говори и решава. Жалбите ни не се качват на сайта на ЦИК, а това е в груба нарушение на чл. 54 от Избирателния кодекс, който я задължава да има публичност и прозрачност на действията". Този коментар направи пред БНР Димитър Иванов от Мрежата на изборните доброволци извън страната.

Иванов посочи, че няма платформа за общуване между ЦИК и изборните доброволци по света:

"Членовете на СИК не са подчинени на МВнР, а на ЦИК. Не е вярно, че Комисията е в непрекъсната комуникация с доброволците в чужбина. Как, по какъв начин?".

Димитър Иванов цитира говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който на пресконференция днес (28 октомври) е заявил, че 45 секции по света ще бъдат с тричленен състав:

"Той изрично каза, че това е заради по-малките секции, но и заради логистични проблеми при набирането на членове на СИК по света. ... Ако ЦИК продължава да се държи по същия начин - игнорира всички сигнали от чужбина и т.н. - можем да очакваме жестоки проблеми на изборите в чужбина, за които ЦИК ще носи отговорност, защото тя не пое подадената ни ръка. Не може МВнР да поеме функциите на ЦИК като Районна избирателна комисия за чужбина, което е функция на ЦИК".

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР