Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора родители протестират срещу Covid тестове в училище

| обновено на 28.10.21 в 21:43

Родители на малки ученици и граждани са събраха тази вечер пред сградата на областната управа в Стара Загора.Те протестираха срещу намерението на Министерството на образованието да въведе тестове за Covid, за да може децата да се върнат в класните стаи. 

По рано днес от просветното министерство обявиха, че връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболяемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн.

Протестът беше организиран чрез социалните мрежи от родители на деца в началната степен. 

Присъстващите се обявиха срещу здравните мерки и онлайн обучението. Родителите настояха учениците да бъдат върнати в класните стаи, но отказаха категорично да бъдат тествани.

С шествие и викове "Оставка" и "Не на тестовете" протестиращите преминаха през пешеходната зона и блокираха движението по улици в центъра на града.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени