Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да свириш с Радек Баборак

Легендарният валдхорнист избра български ученик за свой сценичен партньор

Радек Баборак и Виктор Теодосиев в НМА
Снимка: В. Балевска

100-годишнината на НМА "Проф. Панчо Владигеров" има особено голям принос в културния календар на столицата. В партньорство с Фондация "МузикАртисимо" на 9, 10 и 11 октомври в учебното заведение майсторски клас направи една от знаменитите фигури в съвременното изпълнителско изкуство - Радек Баборак.

Радек БаборакЧешкият валдхорнист, дългогодишен водач в Чешката, Мюнхенската и Берлинската филхармония, има завидна международна кариера като солист и камерен изпълнител. През последните години все по-често и дирижира, след като на турне в Япония му предлагат да замести заболелия Сейджи Озава, а през 2021 г. вече е назначен за главен диригент на Симфоничния оркестър на Западна Бохемия. 

В София Радек Баборак избра 17 активни участници в своя майсторски клас, а всички желаещи ученици, студенти и преподаватели от цялата страна имаха шанса да присъстват на уроците напълно безплатно. 

На 10 октомври в залата на НМА чешкият валдхорнист изнесе концерт в рамките на МузикАртисимо Фест. Акомпанираше му камерният ансамбъл "Софийски солисти", а в два от изпълнените концерти той избра за свой партньор Виктор Теодосиев. Изявеният ученик в Националното музикално училище "Любомир Пипков" и носител на много награди от национални и международни конкурси е наследствен музикант - син на професора по валдхорна и първи корнист на Радиооркестъра Ясен Теодосиев.

Ясен и Виктор Теодосиеви гостуваха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", за да разкажат за възможността да контактуват отблизо с големия чешки музикант. Чуйте интервюто и концертни записи в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна