Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Животът е по-силен“ – история за доброто и за децата бойци

| обновено на 29.10.21 в 11:20

Животът е по-силен от всяко „но“, „ако“, „когато“ и каквито и да било други обстоятелства. Символ на този живот често е изкуството, а в случая – една конкретна инсталация.

Зографът Диан Костов работи върху проект, в който изображението на отличената му икона „Св. Богородица – Закрилница“ ще се извиси на международния път София – Видин в няколкометров вариант, отпечатан върху бетонни силози. Към него ще бъдат добавени снимки на деца, родени през двете сложни години на пандемия, за да докажат силата и триумфа на живота.

„Това беше нашата идея – просто да се заговори за нещо добро и в тази държава. Не само как корабът, който е като символ на държавата ни, потъва един месец и чакаме някой да го спаси“, обясни в „Какво се случва“ художникът на инсталацията.

„Животът е по-силен“, както всъщност е и името ѝ, събира в обща мозайка съкровени мигове на щастие, свързани с идването на най-малките на този свят. Събира и много истории на деца бойци. Тези късчета емоции създават върховния миг на възхвала към живота. Цялата инсталация ще бъде като символ и на закрилата на Божията майка.

Екипът, работещ по нея, включва психолози, фотографи, инженери и още немалко специалисти, близо двайсет човека, които искат да превърнат инсталацията в реалност около Коледа.

„Според мен няма по подходящо време. Коледа, Рождество Христово – това е времето, когато Божият син се ражда и започва новото начало. А и символично ние можем да го свържем с това, че животът е по-силен и въпреки всичките изпитания и трудности, ще намери начин“, сподели още Диан Костов.

Според него съвременният иконописец не трябва да бъде занаятчия, който създава копия, а творец, който се стреми да развива това изкуство. Защото то може да бъде извор само на добро, както тепърва ще покаже мащабният проект на зографа.

За смисъла и силата на живота, за символа на тази и всяка друга икона, а и за надеждата, която дава инсталацията, Диан Костов разказва в звуковия файл.

Всеки, който иска да изпрати снимка на своето дете и да стане съавтор на проекта, все още може да го направи на имейл artkostov@gmail.com.

Снимки – Таня Димова, БНР и личен архив на художника

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна