Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: Трендът между Турция и Запада е положителен, икономиката е фактор

Димитър Бечев

"Единствената логика в поведението на Ердоган е вътрешнополитическа, защото рейтингът му е на най-ниските нива в неговата кариера. Той иска да смени дневния ред на обществото, да предизвика външен конфликт. Другото може да е личен изблик. Изходът от ескалацията се намери и може би благодарение на външното министерство... Тези кризи са циклични". 

Коментарът пред БНР направи Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет във Вашингтон, Оксфордски преподавател, гостуващ учен в мозъчния тръст Carnegie Europe, автор на книгата "Турция под управлението на Ердоган", която ще излезе от печат в началото на следващата година. 

Според него Турция се опитва да си осигури среща на върха с Джо Байдън

"Освен конфликти, има взаимни интереси - както по линия на Турция с ЕС, така и в турско-американските отношения. Всяка от двете страни извлече по нещо от тази криза, но лошото чувство остава". 

В предаването "Събота 150" Бечев допълни: 

"Трендът е положителен между Турция и Запада. Икономиката е голям фактор. Турция си остава част от западната икономическа сфера, ЕС е основният партньор. Отслабването на турската икономика подчертава тази зависимост. Международните пазари са единственото ограничение върху абсолютната власт на Ердоган в Турция, това е добре осъзнато".  

По думите му външнополитическите маневри не накланят везните в посока на правителството

Интервюто с Димитър Бечев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна