Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Налагането на локдаун ще се отрази пагубно на туристическия бизнес

Димитрина Горанова: Зеленият сертификат е необходимото условие туризмът да съществува

МС да поеме ангажимент за по-бързо пускане на програмите за туризма

Снимка: Ани Петрова

Димитрина ГорановаПравителството да поеме ангажимент за по-бързо пускане на програмите за туризма с решение на Министерски съвет, средства за които бяха отделени при актуализацията на бюджета. Това настояване на туристическия бранш изложи пред БНР Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Тя коментира, че дори Министерство на туризма да е съгласно с искането им, съгласие трябва да бъде получено и от другите министерства.

Горанова беше категорична, че налагането на локдаун ще се отрази пагубно на туристическия бизнес:

"Зеленият сертификат ни предоставя възможност за предвидимост и да можем да управляваме по-лесно нашия бизнес в перспектива. Ние го подкрепяме, но въвеждането му без период за адаптация е доста шоково и подкрепяме исканията на колегите, които протестираха в четвъртък (28 октомври) заради това. Зеленият сертификат е необходимото условие в тази ситуация туризмът да съществува", заяви Горанова.

Според нея изискването за зелен сертификат от служителите в туристическия бранш донякъде ги стимулира да се ваксинират, но много от тях предпочитат да се тестват периодично.

По думите ѝ вече има записвания за зимния туристически сезон, но те не са гаранция, че тези резервации ще се реализират:

"Клиентите имат право да анулират пътуванията си без неустойки до много късен етап. Много зависи от това дали ще има последващи рестрикции и кои пазари ще влизат в червения списък. ... За щастие, основните пазари, които са важни за нас, отварят възможностите за пътуване заради високото ниво на ваксиниране на гражданите на тези страни. Оттук нататък зависи вече какви рестрикции ще наложи България за идването на такива туристи у нас".

Димитрина Горанова подчерта, че ще се повишат цените на ски услугите.

Интервюто на Явор Стаматов с Димитрина Горанова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна