Eмисия новини
от 02.00 часа

Родители и учители на протест срещу тестването за Covid-19 на децата в училище

| обновено на 01.11.21 в 21:53
Снимка: БГНЕС

Родители и учители, които не са съгласни децата редовно да бъдат тествани за Сovid-19, като условие да се върнат в класните стаи и да учат присъствено, излязоха на протест в София. Протестиращите изтъкват, че тестовете не са достоверни и няма да спрат пандемията и са против решението децата, чиито родители откажат тестване, да преминат само на дистанционно обучение.

Протестното шествие започна в 15 часа пред входа на НДК и продължи до Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и президентството. За кратко беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител".

Преди това, с възгласи "Оставка!", недоволните замеряха сградата Министерството на здравеопазването с близалки, с което изразиха несъгласието си с този тип тестване на учениците. Участници в шествието заявиха, че Covid-19 не е опасен за децата и те трябва безпрепятствено да се върнат в клас. 

Снимка: БГНЕС

Участниците в демонстрацията се обявяват срещу тестването на учениците и възрастните с тестове, които според тях имат 57% достоверност и срещу ограничителните мерки, тъй като засягат правата и свободите на гражданите.

Протестът в Деня на будителите беше организиран от родители и учители:

„С това протестно шествие първо заявявам безусловната и безпрецедентна подкрепа на родителите към учителите – ние сме против принуждаването на учителите за „зелен сертификат“ и тестването на децата с каквито и да е тестове“;

„Аз съм тук, за да изразя своето несъгласие децата да бъдат подлагани на тези манипулации. Ще чакам ръководството на училището, в което работя, да ми даде становище дали ме отстранява от работа, или не. Не бих си извадила сертификат, за да имам достъп до работното си място, както не считам, че на децата трябва да им се ограничава достъпът до присъствено обучение чрез тези тестове“, казаха участници в протеста пред микрофона на БНР.

Протестиращите поискаха оставката на министър Стойчо Кацаров, учители заплашиха, че са готови да напуснат работа, ако трябва да се тестват те и децата, а родители се заканиха да организират отряди на съпротивата срещу тестването.

Министърът на образованието Николай Денков коментира казуса, като заяви, че не разбира защо има протести.

Протести имаше и в други градове в цялата страна.

Протестиращи родители във Велико Търново/ Снимка: Здравка Маслянкова

В Силистра десетки родители участваха в протеста срещу предстоящото тестване за Covid-19 на децата в училище. Присъстващите се обявиха и против изискването за "зелен сертификат" и налагането на ваксинацията като задължителна.

Преобладаващата част от протестиращите искат въвеждане на изследване на клетъчния имунитет на децата, а и на цялото общество, преди да се премине към налагането на други противоепидемични мерки, обяви един от организаторите на протеста Ивелина Николова, педагог и майка на три деца.

Всичко, което се случва е травмиращо за децата, споделиха родителите, включили се в протеста.

Протестната акция беше организирана през социалните мрежи, а лошото време попречи на мнозина от заявилите участие да я подкрепят.

Снимка: Незабравка Кирова, Силистра

С факелно шествие и под звуците на възрожденски песни близо 50 учители и родители протестираха в Бургас срещу Covid сертификата и готвеното задължителното тестване на децата за вход в училище:

„Ние сме за свободно образование без сертификати и затова ще протестираме днес и до дупка - не само днес, а и във всеки един ден,  в който можем“;

„Смятам, че не е нормално здрави деца да тестват два пъти седмично. Това е първата причина да протестирам. Втората причина е, че имам усещането, че по този начин се прокарва тънко мисълта за задължителна детска ваксинация“.

Снимка: Даниела Костадинова, Бургас

Подобна акция имаше и в Сливен, където демонстрантите преминаха в протестен марш по главната улица и завършиха с митинг пред сградата на общината:

„Свободата на личността, свободата на избора, свободата да бъдеш пълноценен гражданин на нацията, на която принадлежиш – тези принципи в последно време се погазват“;

„Това е един вид будене на българския народ - за това да се събуди и да си извоюва свободата. И нека нашите деца да бъдат свободни и да живеят в свободно време, а не време на ограничения“.

Снимка: Стоян Радев

Във Велико Търново двайсетина родители и учители се включиха в протестно шествие срещу тестването на малките ученици в училище.

В старата столица протестното шествие тръгна от парка „Никола Габровски“ и измина над един километър до паметника „Майка България" без да създава напрежение в автомобилния трафик.

Според учителя Красимир Тодоров организацията, която предлага държавата за тестването на децата, не е на ниво, което обезсмисля процедурата:

„В училище с над 600 деца как може да се организира подобно тестване? И как може то да бъде успешно? По думите на министър Денков това ще се възложи на учителите. Как виждате един учител, идвайки сутрин на работа, да отнеме от времето си, което е отредено за часа му, да се занимава с тестване на деца? Какъв е смисълът, когато децата пак ще бъдат в една стая?“

Според родителите, протестиращи срещу задължителното тестване на малките ученици, училището и сега е безопасна среда и не приемат въвеждането на тестове за децата от първи до четвърти клас:

„Не мисля, че ще увеличим безопасността с един тест. Филтърът си е добре и сега, мери се температура и това приключва въпроса“;

„Не искам нищо към моите деца. Даже и декларация съм подала, че и маски няма да носят. Не смятам, че здрави хора трябва да бъдат тествани и да доказват, че са здрави“, коментираха родители.

Снимка: Стоян Радев

Малоброен беше протестът срещу тестването на учениците в Ямбол. Въпреки предварително заявения интерес в обявения час пристигнаха само няколко майки на ученици:

"Аз съм учителка и също искам да се върнат учениците в клас. Доколкото разбрах, че ние учителите ще го правим това тестване - за мен това е пълна лудост, защото аз не съм медицинско лице, как аз ще тествам чуждото дете, ами ако го нараня, ако направя нещо?!"

„Включвам се в протеста заради това, че децата не трябва да бъдат подлагани на това, човекът не трябва да бъде подлаган на това“,  казаха протестиращи пред кореспондента на БНР.

Около 50 старозагорци се събраха пред сградата на областната администрация, за да изкажат недоволство от въведения "зелен сертификат" и планираното Covid тестване на учениците.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.