Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символичен протест на служители на регионална библиотека в Ловеч

| обновено на 01.11.21 в 15:27
Снимка: Пламен Христов, БНР

Служители на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч се включиха в националния символичен протест на работещите в библиотеките, които настояват за по-високи заплати и еднакви коефициенти с другите сфери в културата, спрямо минималната работна заплата.

Протестът в Ловеч, който е под мотото „Стресни се, племе закъсняло!“, е символичен - в обедната почивка от 12:30 до 13 ч., а библиотеката не прекъсна работата си с читатели и потребители.

Албена Йончева, председател на синдикалната организация към КНСБ обясни:

„Поводът за протестната акция е, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Всички останали браншове в културата  - театри, музеи,  музикални и танцови изкуства, Министерството на културата е подписало споразумение, с което за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Само за библиотеките е сложено това да стане при наличие на средства в бюджета или в рамките на бюджета“.

"Всички други културни браншове вече са с приети коефициенти! Докога духовността, с която толкова много се гордеем, ще е "при наличие на средства в бюджета". Искаме реални заплати", казаха протестиращи.  

Йончева поясни защо протестът е насрочен точно за деня на народните будители.

„Ние се стараем да бъдем духовната хранилница на една нация, да опазим книжното богатство  и в крайна сметка оставаме встрани от Министерството на културата.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна