Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1-ви ноември – Ден на народните будители

Митко Новков в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

На 1-ви ноември (по стар стил 19 октомври) православната църква чества паметта на св. Иван Рилски. 1-ви ноември е избран и за почитане на делото на  големите българските държавници, книжовници и революционери, положили основите на съвременна България. Защото, приемайки св. Иван Рилски за най-великия български светец и покровител на българския народ, нашите предшественици са определили и житието на големите българи като образец на всеотдайност и любов към ближния и отечеството, по примера на св. Иван Рилски.

По инициатива на група български интелектуалци – като проф. Любомир Милетич, Михаил Арнаудов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска и много други – министърът на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски – Стоян Омарчевски – предлага на едно от заседанията на Министерския съвет през 1922 г. на 1-ви ноември да бъде чествано делото на българските народни будители. И от 1923 г. този ден е окончателно определен за общонароден празник след подписване на Закона за празниците и неделната почивка от Цар Борис III, в който официално е добавена и тази дата като Ден на народните будители. Oт 1945 г. до 1992 г. празникът е заличен от българския празничен календар.

Честването на делото на българските будители е възобновено по инициатива на проф. Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Булгария“.

И днес не можем да не си зададем въпроса какъв е образът на българския будител, каква е неговата роля, кой е той..? А може би една радиопрограма като „Христо Ботев“ – програма за култура и образование на Българското национално радио – е с най-значим „будителски“ принос в нашето модерно и вече и тревожно време…? За това е разговорът в предаването с Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“.


Митко Новков е магистър по психология и философия, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е известен литературен критик, медиен наблюдател, театрален, кино- и художествен анализатор. Автор на много книги и на редица публикации във всекидневния и специализирания културен печат. Д-р Новков е носител на национални награди, между които „Джон Паница” за медиен анализ и „Христо Г. Данов“ – за представяне на българската литература.

До скоро Митко Новков беше отговорен драматург на екип „Драматургични форми“ и ръководител на Радиотеатъра. Автор и водещ е на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна