Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооркестърът ще изпълни за първи път концерт с Мирослав Петков

Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова


На 5 ноември Радиооркестърът с маестро Марк Кадин ще представи програма с участието на солиста на Кралския Концертгебау оркестър Мирослав Петков.

"Радвам се много, че Мирослав e намерил в своето разписание няколко дни за нашия концерт. Той е изключително натоварен. Доколкото знам с радиооркестъра той никога не е свирил и това ще бъде дебют за него. Той е изключителен тромпетист", каза за БНР, главен диригент на Симфоничният оркестър на БНР.

В концерта ще прозвучат два шедьовъра на Джордж Гершуин. "Кубинската увертюра" е калейдоскоп от музикални впечатления на слънчевата и темпераментна Хавана, където Гершуин пътува на почивка през 1932 г.

"Рапсодия в синьо" е най-известната му творба, създадена почти случайно и в екстремно кратък срок. Тя предизвиква сензация в музикалните кръгове. След премиерата ѝ нейният 25-годишен автор се събужда знаменит. Днес тя се изпълнява с еднакъв успех и от класически, и от джазови музиканти.

"Рапсодия в синьо" е известна за слушателите с оригинална версия за пиано, но има и версия за тромпет и тя не е никак  лесна за тромпетист", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Кадин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна