Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За дълъг живот е важно да ставаме от масата по-рано и да се движим

Съветът е: Да ядем бавно, да ставаме от масата бързо
Снимка: Ани Петрова, БНР

Редица признаци могат да покажат каква ще е продължителността на живота, и има ли риск от ранна смърт. Така например колко бързо човек става от масата след хранене може да покаже дали ще умре през следващите 10 години. Резултатите от изследването официално са публикувани в British Medical Journal.

В своето проучване експертите изследвали колко време отнема на хората да изпълняват малки ежедневни задачи. Оказа се, че скоростта на ходене и способността да се приготвят самостоятелно ястия могат да станат маркери, показващи здравословни проблеми, които изискват незабавна реакция.

Учените са изследвали данни за здравния статус на повече от 6000 участници от 1985 до 1988 г., пише Daily Record. От 2007 до 2016 г. участниците са преминали трикратни физически прегледи по три пъти по основни направления, а до октомври 2019 г. като част от експеримента са регистрирани няколко смъртни случая по различни причини.

Оказа се, че тези участници, които съобщават, че стават бавно от стола, са починали около 10 години по-рано спрямо останалите. Те са имали и повече трудности в ежедневния си живот през четирите години преди смъртта си, и тези трудности са се увеличили драстично точно преди смъртта им.

По-слабата двигателна функция е свързана с повишен риск от смъртност. Този риск пряко зависи от скоростта на ходене и от времето, в което се става от стола. 30% от всички хора, които изпитват затруднения, умират“, се казва в доклада.

В друго изследване учените разработили "калкулатор на смъртта" за възрастни хора, който позволява на близките да планират грижите за болен човек до смъртта му.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.