Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихрони и Аделина Попнеделеви с обща изложба в Бургас


Вихрони и Аделина Попнеделеви подреждат съвместна изложба в Бургас. Експозицията се открива от 18.00 часа в галерия "Ателие R" на улица „Възраждане“. Семейният тандем се представя в необичайна светлина. 

„Небесни послания“ е озаглавила новия си цикъл платна Аделина Попнеделева. Тя е известна като автор на концептуално изкуство, но сега се връща към традиционната живопис. „В ситуация на изолация показвам това, което се вижда през прозореца“, казва художничката: 

„Живеем в София на 15-я етаж. Изображенията, които показвам, могат да се видят небето, с негови по-драматични, по-интересни моменти и силуета на този огромен блок, който е срещу нашия. Едно разделяне на земята в лицето на този жилищен блок и небето.“

Емблематични за проф. Вихрони Попнеделев са платната в пищни цветове и изображенията на голо тяло. В морския град той представя картини от авторска хартия под надслов „Храмът на живота“, в които се преплитат митология и религиозни елементи:

 „Храмът е място, където се съхраняваш, усещаш различни ценности от живота, запазени като образи, така че се виждат всякакви неща от живота, които са така фрагментирани-след време, когато ги видят ще кажат -този весел човек в природата, който щастливо тича, това е било храмът на свободата, примерно. За мен фрагментът дава възможност да се избяга от контрола на квадратосания формат."

Изложбата ще остане в галерията до 2 декември. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна