Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Ситуацията е критична и ще остане такава идните седмици

| обновено на 02.11.21 в 12:08
Среща на здравни специалисти в МЗ, 2 ноември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Следващите две седмици ще бъдат критични. Здравният министър призова хората да ограничат контактите си в идните дни. Той и представители от националните медицински организации призоваха за ваксинация. 

Здравният министър Стойчо Кацаров определи Covid кризата като национално бедствие и призова хората да ограничат контактите си идните дни, защото предстоящите две седмици ще бъдат критични.

Четвъртата вълна на Covid-19 е много по-смъртоносна, а здравната система няма да издържи без участието на обществото, каза още Стойчо Кацаров:

„Можем да излезем от тази криза. Носете ги тия проклети маски. Следващите няколко седмици не излизайте, ако не е крайно необходимо. Дезинфектирайте, проветрявайте, стойте на дистанция и най важното нещо - ваксинирайте се. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани. Ситуацията е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици“.

Към апела на здравния министър се присъединиха и представители на лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз, специалисти по здравни грижи и неправителствени организации.

„Когато по една теза, каквато е ваксините, каквато е епидемията Covid-19, 99% от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите“, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"На фона на над 90% от колегите, които твърдят, че ваксината помага, се явяват един или двама, които в повечето случаи вече са и политици, ако ви говорят двама политика, по-добре си изберете мнението на тези, които не са политици, па макар и да спорят. Не се идентифицирам с тези, които смятат, че сега е момента тези две години да станат известни", каза още Маджаров.

Ниският процент на ваксинирани се дължи на антиваксърските призиви и всяване на страх, коментира проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз:

„И ние трябва да изтръгнем хората от този порочен кръг на дезинформация“.

Символично след срещата в министерството представителите на всички здравни организации се изправиха и хванаха за ръце в знак на съпричастност.

Срещата в МЗ бе съпроводена от протест срещу противоепидемичните мерки.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна