Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Pfizer с над 11% след много добрите резултати за Covid хапчето на компанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Pfizer поскъпват с над 11% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като компанията заяви, че нейното експериментално хапче срещу Covid-19 намалява с 89% риска от хоспитализация или смърт на заразени с коронавирус нехоспитализирани хора на възраст 18 и повече години.

В същото време акциите на Merck поевтиняват с над 9% след тази новина, тъй като ефикасността на разработеното от компанията хапче срещу Covid-19 молнупиравир (molnupiravir) е доста по-ниска (50%).

Последствията от такива изумително положителни данни за хапчето на Pfizer бързо предизвикаха отзвук на финансовите пазари.

Акциите на компанията Regeneron Pharmaceuticals, която продава най-популярната досега терапия с моноклонални антитела за лечение на Covid-19, се понижиха с близо 7%, докато акциите на производителя на Covid ваксини - Moderna поевтиняха с почти 9%.

Спад с 8% пък бележат акциите на компанията BioNTech, която съвместно с Pfizer разработи една от най-популярните ваксини срещу коронавируса, докато акциите на Novavax, която също разработи ваксина срещу Covid-19, намаляват с близо 10%.

Лекарството молнупиравирът (molnupiravir) на компанията Merck имаше подобно въздействие върху пазара на фармацевтичните акции в началото на октомври, когато Merck и нейният партньор Ridgeback Biotherapeutics обявиха междинни данни за това тяхно Covid хапче. Тези данни показаха, че молнупиравир е намалил риска от хоспитализация и смърт при заразени с коронавирус с 50,3% при рискови, нехоспитализирани пълнолетни пациенти. Тези данни изглеждаха по това време изключително положителни, но към днешна дата те бледнеят преди данните за хапчето на Pfizer.

Графика на акциите на Pfizer на извънборсовата търговия на Уолстрийт

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна