Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Хапчето срещу Covid-19 на Merck намалява с 50% риска от хоспитализация или смърт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерименталното перорално лекарство на Merck & Co Inc за Covid-19, молнупиравир (molnupiravir), разработено съвместно с Ridgeback Biotherapeutics намалява с около 50% вероятността за хоспитализация или смърт при пациенти с риск от тежко заболяване, показват резултатите от междинни клинични изпитвания, обявени в петък и цитирани от Ройтерс.

Merck и Ridgeback Biotherapeutics планират да потърсят възможно най-скоро разрешение за спешна употреба в САЩ на разработеното от тях хапче и да подадат заявления до регулаторните агенции по целия свят. Поради положителните резултати изпитването на пероралното лекарство във Фаза 3 се спира рано по препоръка на външни наблюдатели.

"Това ще промени диалога за това как да се управлява коронавирусната пандемия", каза пред Ройтерс Робърт Дейвис, главен изпълнителен директор на Merck.

Ако бъде разрешено, хапчето молнупиравир, чието предназначение е да въведе грешки в генетичния код на коронавируса, ще бъде първото перорално антивирусно лекарство за Covid-19.

Конкуренти, включително Pfizer и швейцарската фармацевтична компания Roche Holding AG, се надпреварват да разработят лесни за приложение антивирусни хапчета, но засега одобрени за лечение на Covid-19 на нехоспитализирани пациенти са само някои коктейли с антитела, които обаче трябва да се дават интравенозно.

Планиран междинен анализ на 775 пациенти в проучването на Merck установи, че 7,3% от тези, на които е даден молнупиравир, са или хоспитализирани, или са починали до 29 дни след лечението, в сравнение с 14,1% от пациентите с плацебо.

Малко под 1550 пациенти, които са имали леко до умерено заболяване и поне един рисков фактор, са били включени в проучването. "Ефикасността не е повлияна от времето на появата на симптомите или от основния рисков фактор", като „молнупиравир демонстрира постоянна ефикасност при вирусни варианти Гама, Делта и Мю“, се казва в прессъобщение на Merck.

Проучването включва пациенти с лабораторно потвърден лек до умерен Covid-19, които са имали симптоми за не повече от пет дни. Всички пациенти са имали поне един рисков фактор, свързан с лош изход от заболяването, като затлъстяване или по-голяма възраст.

В изпитването, което включва пациенти по целия свят, молнупиравир се приема на всеки 12 часа в продължение на пет дни.


Компанията Merck каза, че вирусното секвениране, направено досега, показва, че молнупиравир е ефективен срещу всички варианти на коронавируса, включително силно заразния Делта. вариант.

"Антивирусните лечения, които могат да се предприемат у дома, за да държат хората с Covid-19 извън болницата, са критично необходими“, заяви от своя страна Уенди Холман, изпълнителен директор на Ridgeback.

Merck заяви, че честотата на нежеланите събития е сходна както при пациентите с молнупиравир, така и при плацебо, но не дава подробности за страничните ефекти.

От компанията също така казаха, че данните показват, че молнупиравир не е способен да индуцира генетични промени в човешките клетки, но мъжете, включени в изпитванията, трябва да се въздържат от хетеросексуален полов акт или да се съгласят да използват контрацептиви. Жените в детеродна възраст пък не могат да са бременни и също трябва да използват средства за контрол на раждаемостта.

Merck заяви, че очаква да произведе 10 милиона курса на лечение до края на 2021 г., като през следващата година ще бъдат предоставени още дози.

Компанията има договор с правителството на САЩ за доставка на 1,7 милиона курса молнупиравир на цена от $ 700 на курс на лечение.

Изпълнителният директор Робърт Дейвис каза, че Merck има подобни споразумения с други правителства по света и води преговори с още. Компанията заяви, че планира да приложи подход на ценово ниво, базиран на критериите за доход в съответната държава.

Компанията Merck се е съгласила да лицензира лекарството на няколко базирани в Индия производители на генерични лекарства, които биха могли да доставят лечението на страни с ниски и средни доходи.

Молнупиравир също така се изучава в изпитване във Фаза 3 за предотвратяване на коронавирусна инфекция при хора, изложени на вируса.

Представители на Merck заявиха, че не е ясно колко време ще продължи прегледът на лекарството от Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!