Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година

Операция „Жълти стотинки“ пак ще подпомогне олимпийските отбори по природни науки

Снимка: vivacomfund.bg

Средствата, които ще се съберат и в десетото юбилейно издание на дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“, ще бъдат дадени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Инициативата вече започна и ще продължи до 31 януари 2022 г.

Средствата ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания. 

Досега националните отбори по природни науки са донесли за България общо над 1000 медала, като само през 2020 г. са спечелили 53 медала в 11 балкански, европейски и международни олимпиади. За да продължат успешното си представяне, е необходима регулярна финансова подкрепа, която да обезпечи подготовката и участието на талантливите младежи в състезания. През 2020 г. за олимпийците бяха събрани 55 124,83 лева.

Много е хубаво, че кампанията показва готовността на хора и организации да даряват. А от друга страна за радващи резултатите на българските участници в олимпиадите, отбеляза пред Радио София Рада Бонева – член на Сдружението и координатор на мрежата от възпитаници към тази кампания.

„Когато през пролетта състезателите приключат националния кръг, следват месеци, в които се извършват подготовки, подбори, пътувания. Този процес е всяка година, не секва от 1959-та.“

България е в Топ 5 на държавите по информатиката, подчерта още Бонева.

Участниците в олимпиадите са подпомагани от „Америка за България“, но много се радваме, че получаваме подкрепа и по други начини, например от Операция „Жълти стотинки“, през DMS, допълни Алексей Христов, председател на Сдружението.

Посланици на дарителската инициатива тази година са носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев и медалистките от ансамбъла по художествена гимнастика на България, които станаха олимпийски шампионки в Токио.

Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на кампанията, позиционирани в различни търговски обекти.

Дарение може да се направи и чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, както и директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

БНР е сред медийните партньори на инициативата.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Рада Бонева и Алексей Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна