Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Постоянно образование“ обявява за девети път конкурс за дипломна работа

Семинар в сдружение „Постоянно образование”
Снимка: www.graspo.org

Сдружение  „Постоянно образование” за девета поредна година обявява конкурс с парична награда от 500 лв. за дипломна работа – защита на бакалавърска, магистърска и докторска степен, защитена през 2021 г., в която са залегнали принципи за хуманно образование и личностно развитие.

Гражданско сдружение „Постоянно образование” е българска неправителствена организация, създадена през 2010 г. Сдружението е образователна организация, чиято дейност е насочена към повишаване на личностното развитие и подобряване на благосъстоянието на хората от всички обществени групи чрез усвояване и прилагане на образователните принципи „Номура” за интегрирано образование през целия живот, които са извлечени от природните закони на базата на източното схващане, че човекът е част от природата и е подвластен на природните закони.

Интегрирано образование през целия живот (ИОЦЖ)е съвременна образователна теория, построена върху източното схващане за природата и човека. Авторката й, японката Йошико Номура (1922-2003), започва да я разработва, развива, да я прилага на практика и разпространява през втората половина на ХХ в.

По-късно, позовавайки се на опита, натрупан през годините, я описва в книга, която излиза под формата на учебник в два тома, през 1996 и 2001 г. Преведена е на английски и на арабски, а през 2010 г. и на български език.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Цонкова, председател на Гражданско сдружение „Постоянно образование“.

“Тази философия е построена на базата на далекоизточната култура, в която човекът е интегрална част от природата. Този тип образование променя мирогледа на хората. Започват да възприемат света по друг начин, който е доста различен от западния.

Започнахме да организираме този конкурс с парична награда за дипломна работа –  защита на бакалавърска, магистърска и докторска степен, която е защитена през текущата година, в която са залегнали принципи за хуманно образование и личностно развитие.

Някои от темите, които биха ориентирали кандидатите, са – самопознание, самообразование, самовъзпитание, интегриране на процеси и индивидуални качества, гражданско образование и доброволен труд, възпитание в толерантност, неагресивност и мир. Живот и работа в общност, също е много важно нещо в човешките взаимоотношения. Силата на единността в общностите, както и темата човек и природа.

Дейност

Дейността на организацията влиза в сферата на т.нар. “възпитание за възрастни“, на осъзнаването на общочовешките ценности. Първата ценност е самият живот, хармонията, в която трябва да се живее. Отговорността на хората, като най-висша класа сред живите на Земята.

Чуйте Мария Цонкова в звуковия файл.

Снимки: www.graspo.org
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна