Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобряване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през ноември

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата еврозоната се повишиха изненадващо през ноември за пръв път от месец май насам с оглед на очакванията за отслабване на ценовия натиск и ускоряване на икономическия растеж в началото на следващата година.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна рязко през ноември до 31,7 пункта от 22,3 пункта през октомври при осреднена прогноза за понижение до 20,0 пункта. Това е първото нарастване на икономическите очаквания от месец май насам след влошаването им през предходните пет поредни месеца.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, спадна силно до 12,5 пункта от 21,6 пункта месец по-рано и при очаквания за по-умерено понижени към 18,0 пункта, като това представлява влошаване на оценката за настоящите икономически условия за втори пореден месец, след като от февруари до септември включително този индекс нарастваше непрекъснато.

Zew индекси на икономическите очаквания в бъдеще и на текущата оценка


"Експертите на финансовите пазари са по-оптимистични за следващите шест месеца. Възобновеният спад в оценката на текущата икономическа ситуация обаче показва, че експертите предполагат, че нарушеното предлагане на суровини и междинни продукти (проблемите във веригите на доставки), както и високата инфлация ще се отразят негативно върху икономическото развитие през текущото, последно за годината тримесечие, коментира президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

"За първото тримесечие на 2022 г. те обаче очакват икономическият растеж да набере отново скорост, а  инфлацията да спадне както в Германия, така и в цялата еврозона", допълни той.

Днешното проучване на ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се подобрява през ноември за прър път от месец май насам, достигайки 25,9 пункта спрямо 21,0 пункта през октомври.

Подобно на Германия, показателят за текущата икономическа ситуация също отчете второ поредно понижение, спадайки с 4,3 пункта до 15,9 пункта спрямо нивото от октомври.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната пък отбеляза рязко понижение до -14,3 пункта от +17,1 пункта само месец по-рано, което означава, че пазарните експерти очакват инфлационното ниво в еврозоната да спадне през следващите шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна