Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По проект до март 2022-ра

Обучават доброволци за борба с кибернасилието срещу деца и жени

Снимка: БГНЕС

Стартира първият етап от планираните дейности по програмата за изпълнение на проекта  „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца!“ - набиране на доброволци за обучение от експерти на основния партньор - ГДБОП, съобщиха инициаторите от Ареа 05, Дистрикт 30 и Зонта Интернешънъл.

Времето, в което живеем, има своите предизвикателства. Насилието от улицата премина в интернет пространството, отбеляза пред Радио София Бистра Илиева, директор на организацията инициатор.

За този проект са се обединили всичките клубове в страната – във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе. Целта е да се приобщят и усилията на общини, учебни заведения, неправителствени организации, за да се прецени какво и как може да се направи за по-добра информираност и превенция срещу този вид насилие.

Кибер престъпността има няколко лица – измами, кражби на самоличност, сексуална експлоатация на деца… Много са формите. Кибер тормозът може да е както от деца към деца, така и от възрастни към възрастни. И е в много измерения. Всичко това искаме да разясним и какви са последиците, как да предпазим себе си и другите около нас“, каза Илиева.

Тя обърна внимание, че след подобен тормоз поведението на детето се променя, възрастните трябва да са наблюдателни и да помогнат, а не да го съдят и упрекват.

Целта на проекта е с помощта на специалисти от ГДБОП да бъдат обучени доброволци, за да може да се работи сред младите хора, сред жените.

Вече е проведена среща с първите 130 доброволеца.
Те ще станат обучители на следващите доброволци.

При проява на някаква форма на тормоз, трябва да се сигнализират органите, припомни Илиева.

Кампанията продължава до март 2022 г. Изводите ще бъдат представени на конференция през април.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Бистра Илиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна