Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България иска кислородни апарати и спешни легла от ЕС

| обновено на 10.11.21 в 17:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи  говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари. 

Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на Covid-19. 

Властите ни са поискали  кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски. Уйвари заяви:

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита". 

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.

От българското Министерство на здравеопазването подчертаха, че „засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване“. И че „целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация да може незабавно да се доставят необходимите средства“.

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов поясни, че процедурата е задействана за допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията.

„Това е просто възможност на европейски механизъм, който позволява взаимодействие и взаимопомощ при необходимост. Не знаем как ще проработи, опитваме се да се възползваме и така да проиграем всички възможни варианти за подкрепа в такава ситуация, която е по-екстремна. Мисля, че даже нямаме нужда в момента от това“, каза той.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.