Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Ачков от Гент: Българите в Белгия нямат информация, която да ги насочи за кого да гласуват

Гент
Снимка: Уикипедия

Българите в Белгия не получават адекватна информация, която да ги насочи за кого да гласуват на изборите - това каза пред "Хоризонт" Стелиан Ачков, който живее в Гент от близо 25 години. Там е и най-голямата българска общност в кралството. Те не могат да съберат и сведения от интернет, твърди Ачков, който е пенсионер и е бил сред организаторите на предишни гласувания. 

"По принцип хората, които живеят в чужбина, в повечето случаи, особено в Белгия, не са българоезични, а са от друг етнос - така че това най-малко ги интересува - Българското национално радио каква информация им дава. Те слушат предимно турска телевизия или някаква друга румънска и от там вече се получава аномалията."

Едуард Асенов живее в Белгия от близо 14 години. В момента практикува като адвокат, а преди това е работил в българската делегация на НАТО. Гласува на всички български избори, няма да пропусне възможността да го направи и сега. Оценява организацията на гласуването в Брюксел като добра.

„Нямам поглед за гласуването извън Брюксел, други белгийски градове, където се говори, че по-дълго чакане е имало на изборите през април.“

В неделя българите в Белгия ще гласуват общо в 15 секции, в Люксембург секциите са 2. Секциите в Белгия са с една по-малко, тъй като в третата секция - в Гент, където българската общност е най-голяма, са гласували под 100 души.
В Белгия местата, където сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас, са 6 в Брюксел, 3 в Антверпен, 2 в Гент и по една във Варегем, Льовен, МаасМехелен и Хаселт. 

В четири от секциите ще има възможност за машинно гласуване - в постоянното ни представителство в Брюксел, в двете секции в Гент и в една в Антверпен. Машини ще има и в двете места в Люксембург.

Очакванията за активността на този вот са близки до тази през април - тя беше с 30 на сто по-висока от следващото гласуване през юли. Тогава до урните отидоха малко над 3700 избиратели спрямо далите гласа си над 5200 през април. 

Организаторите изключват възможността за проблеми с машинното гласуване, тъй като навсякъде, където има тази възможност, машините са две и едната винаги ще работи нормално. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна