Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов, ИПИ: Социални въпроси изместват дебата за правосъдната реформа

От времето на тройната коалиция нямаме решителни реформи в сферата на правосъдието, които да събират голям политически консенсус

„Опитваме се да оставим трайна памет в обществото с какво се ангажират кандидатите за управление на страната. Понеже те имат един лош навик – след изборите да свалят от публичното пространство политическите си платформи и по никакъв начин да не обвързват действията си с обещанията.“ Това заяви пред БНР Иван Брегов от Института за пазарна икономика по повод изготвен анализ, посветен на правосъдието в политическите платформи в контекста на отминалите два състава на парламента и в тези за предстоящото Народно събрание.

Голяма част от тежките обещания в сферата на правосъдието не бяха сведени до почти нищо, отбеляза Брегов относно дейността на 45-ото и 46-ото Народно събрание в тази сфера.

Той прогнозира, че от сегашните предложения „подкрепа може би ще събере това, което е свързано с устройството на Висшия съдебен съвет“.

Със сигурност можем да кажем, че БСП, ИТН, ДБ и „Продължаваме промяната“ са твърдо за закриване на специализираните съдилища и ще се обединят по този признак, изтъкна Иван Брегов.

Относно преместването на Бюрото за защита на свидетелите той посочи, че това е „удобен начин да се навлезе в периферията на съдоустройствените въпроси, но не е по никакъв начин удар в ядрото“.

От времето на тройната коалиция нямаме решителни, тежки реформи в сферата на правосъдието, които да събират голям политически консенсус, подчерта Иван Брегов в предаването „Преди всички“.

Брегов изрази мнение, че идният парламент ще се фокусира върху социални въпроси и правосъдието отново ще остане в периферията. 

Други, социални въпроси вече изместват този дебат. Изтървано беше времето за това от тази пролет.“

Той не е оптимист, защото по думите му „в широки коалиционни формати никой не иска да носи отговорност“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна