Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна АСТ фестивалът в столицата

Снимка: @ACTFESTIVALBG

С мотото „Вътрешно“ горене АСТ фестивалът за свободен театър се провежда за поредна 11-а година в столицата. В тазгодишният фестивал за първи път от девет години, българската селекция от спектакли беше извършена от самите кандидатстващи артисти. След подбора е налице една богата, разнообразна програма, в която съжителстват класически текстове и пърформативни инсталации, видео-танц и съвременна драматургия. Всичко това е свободната сцена. 

Предстоят срещи със звезди на съвременния театър от ранга на Саша Валц, Фиа Менар, Мириам Енгел, Карин Пуър, трупата на Сеньор Серано. Десет български и пет чуждестранни спектакъла, единайсет уъркшопа и една кръгла маса обуславят 11-ото издание на фестивала, което ще се проведе от 10 ноември до средата на декември месец, коментира Стефан Прохоров, артистичен директор на Фестивала.

„Нашата международна програма ще продължи по- дълго, отколкото досега. Спектакълът от Испания – „Планината“ е посветен на изменчивостта на истината. С изключително впечатляващ театрален език се отива доста далеч, това е един от най-красивите спектакли в програмата. От Карин Пауър бихме могли да очакваме всичко. „Партитурата“ е спектакъл на границата между танца и изобразителното изкуства. Уоркшопите на Карин и Мириам Енгел изследват връзката на съвременния танц с другите изкуства, защото именно съвременния танц и театър успява да улови и именно злободневните проблеми на обществото. Имаме различни образователни модули, уоркшопи, материали. Предстои и пространството „Топлоцентрала“ да отвори своите врати. Хората, които творят не са спрели да създават. Фестивалът ще продължи до средата на декември.“

„Караоке нощ“ на Паник Бутон Театър с режисьор Нейтън Купър и консултант режисьор Василена Радева е спектакъл с интерактивни елементи и игра с публиката. Ще може да се види на Сцена Дерида на 15 ноември от 19.30 часа. На следващия ден 16 ноември ще гледаме „Ритуали на душата“ – спектакъл на танцова компания „Дюн” по идея и хореографска концепция на Петя Стойкова. „Преди края… (на света)” е най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер и тяхно сценично „откровение” за Апокалипсиса. Спектакълът ще се играе на 17 ноември от 19.30 ч. в ДНК. На 18 ноември на Сцена Дерида пък ще видим „Активно вещество” – интердисциплинарен пърформанс на Форсмажор студио и Диа Мантова с режисьор Стефан Прохоров. „Телепорт” е копродукция между Studio Phorrmatik и Derida Dance Center, която изследва взаимодействието между танц и технологии, пренасяйки зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратно. Ще гледаме „Телепорт” на 20 ноември от 19.30 ч. на Сцена Дерида. През декември в рамките на ACT ще гледаме театралното представление „Отело – гибелта на идеалиста” от театър ЗОНГ по едноименната пиеса на Уилям Шекспир и в драматургичната версия на Дина Маркова, с хореография, физическа партитура, визуална среда и костюми от Боян Арсов и видео среда от Jason Brad Lewis. Спектакълът ще се играе в театър „Азарян” на 14 декември от 18.30 ч.

Повече за АСТ фестивала чуйте в звуковия файл.

Снимки: ACT Фестивал за свободен театър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна