Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Дънкан Мороу: Има рискове за мира в Северна Ирландия и от търговска война между Лондон и Брюксел

Снимка: архив

Днес британският министър за Брекзит сър Дейвид Фрост и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович провеждат пореден кръг от преговори около търговския спор в Северна Ирландия след Брекзит. Лондон заплаши да активира член 16 от Протокола за Севрена Ирландия, което ще доведе до анулиране на части от споразуменето. Този член позволява подобен акт, ако една от страните сметне, че сериозно се вреди на търговоята и отношенията.

ЕС съюз обмисля ответни мерки, ако Великобритания прибегне до този ход. Днес ирландсикят министър по евроейски въпроси Томас Бърн заяви, че активирането от Лондон на член 16 ще бъде „бедствие и заплаха за мира и стабилността в Северна Ирландия“.

Професор Дънкан Мороу, преподавател по политически науки в Ълстърския университет в Белфаст, в коментира в специално интервю за БНР дали има рискове за мира в Северна Ирландия и от търговска война между Лондон и Брюксел:

"Трябва да кажа, че тези рискове със сигурност са налице. ЕС смята, че най-добрият начин да се решат някои от трудностите е не като се премахне Протокола като идеологически въпрос, а като се работи в рамките на Протокола за минимализиране на трудностите, които очевидно възникват, когато има търговска бариера. Докато британският подход, който е да се заплашва, да се внушава, че се задава търговска война, да се застава на едната страна в северноирландския контекст, е много опасен и потенциално крие всички тези рискове. Но пък точно по тази причина смятам, че британското правителство, като осъзнае рисковете, едва ли наиситна ще се реши да изпълни заплахите си".

Цялото интервю с професор Дънкан Мороу на нашия кореспондент в Лондон Веселин Паунов ще можете да чуете в предаването "Събота 150".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени