Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезден прах

Снимка: Rawpixel

„Всички сме направени от звезди“ не е просто красива фраза, а самата истина. Всеки човек, когото познавате или сте познавали, всяка звезда на небето – колкото и да сме различни, ние, хората, от небесните тела, всички сме съставени от едни и същи химични елементи. Атомите, които изграждат нас и всичко друго, са немалък, но все пак краен брой. Знаем ли обаче коя е първичната материя, онази субстанция, която описват митологиите, трактатите на философите, а после и на алхимиците?

По-голямата част от материята се състои от най-простите атоми на водорода, хелия, а също въглерод, азот, кислород.

Атомите на всеки елемент има различни характеристики и свойства, но как са се образували първоначално. Как е започнало  всичко?

Чуйте разговора с д-р Николай Качаров, гост-лектор на Рацио, в презентацията „Всичко е звезден прах“, която можете да следите онлайн на 16 ноември.

Д-р Николай Качаров е магистър по астрофизика от Физическия факултет на СУ през 2006. След кратка специализация в Европейската южна обсерватория (ESO), започва докторантура в университета в Хайделберг, където се занимава с изследвания на химичните елементи на звездни купове. След това започва работа в института Макс Планк в Хайделберг, а от 2020 година е част от института по астрофизика Лайбниц в Потсдам.

Основните му научни интереси са свързани с изследването на химичната и динамична еволюция на близки галактики. Комбинирайки данни за движенията на звездите в дадена галактика и техния химичен състав, ние можем лесно да реконструираме миналото и да направим реалистични оценки за бъдещето развитие на тази галактика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна