Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има затруднения при избора да се гласува и за двата вота с машините

Ваня Нушева: Член на СИК от 24 МИР с критичен коментар към избора на гласоподавател

Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

"На телефон 0800 11 224 гражданите могат да сигнализират за нарушения в изборния процес", каза пред БНР Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", които са наблюдатели и на тези избори. 

"До този момент сме получи сигнали във връзка с организационни проблеми - като затруднения с гласуването с машините относно възможността да гласуваш за двата вота. И така, част от избирателите на практика са успели да гласуват само единия вот.

Друг сигнал е за нарушаване на тайната на вота - докато е обяснявал на гражданка как да гласува, членът на СИК е видял вота и е изразил възмущение от избора и. Това е било в 24 ти район - това е недопустимо и сме отправили препърка до ЦИК да обърне внимание на членовете на СИК там", съобщи още Нушева.

По думите й хората могат да се обръщат за подаване на сигнали към РИК или към ЦИК, като на сайта на ЦИК има всички данни за контакт:

"Ако става дума за нитиск или за опити за купуване на гласове се сигнализира в МВР, като техни служители има и около секциите. А също и на нашия телефон.

Във връзка със 100 процентното броене на разписките, според мен това ще доведе до напрежение сред СИК, като за мен това е едно изключително неадекватно решение", смята още Нушева.

ЦИК: 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот


Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна